Tuesday, March 15, 2011

Botol Susu Bayi Polikarbonat

salam semua...awal aku update kan...baru saje selesai uruskan semua yang tertangguh.. untuk selesaikan nya aku amik half day ari ni. alhamdulillah. semua settle moga-moga semua yang di rancang berjalan lancar. insyaallah.

berbalik kepada tajuk. dari semalam kecoh pasal ni kan. walaupun aku bukan seorang IBU tapi aku merupakan seorang IBU SAUDARA dan ada dua orang anak yang suka hisap botol susu. makanya aku pun mula la google sana-sini cari pasal botol susu ni. end up alhamdulillah aku jumpa banyak info.

ni copy dari LAMAN WEB RASMI KEMENTERIAN KESIHATAN


PANDUAN PENGGUNAAN BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT

a) Kenalpasti Botol Susu Bayi Polikarbonat
Botol susu bayi polikarbonat bersifat keras dan lutsinar di mana ianya mengandungi Bisphenol A (BPA). Botol susu ini boleh dikenalpasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi seperti berikut:
  1. Nombor 7 Pla_7.jpg
  2. Nombor 7 dan PC Pla_7PC.jpg
  3. Nombor 7 dan ‘other’Pla_7ot.jpg

Botol susu bayi yang bebas BPA biasanya dilabelkan dengan perkataan ‘BPA free’ atau bebas BPA.

b) Pengendalian Botol Susu Bayi Polikarbonat
  1. Steril botol susu bayi polikarbonat mengikut arahan pengendalian yang terdapat pada label atau yang diberikan oleh pengeluar sekiranya ada.  Jika tiada, pengguna perlu merendam botol susu bayi polikarbonat dalam air yang mendidih selama 5 hingga 10 minit.
  2. Elakkan menggunakan air panas secara terus dalam botol susu bayi polikarbonat untuk membancuh susu.
  3. Guna peralatan mencuci botol susu yang sesuai seperti span dan berus yang lembut bagi mengelakkan permukaan dalam menjadi rosak dan bercalar.
  4. Sentiasa periksa permukaan dalam botol susu dan sekiranya terdapat kesan calar atau rosak, botol susu perlu diganti. Sekiranya tiada kerosakan, botol susu perlu diganti setiap 6 bulan.

Namun, pengguna juga boleh membuat pilihan awal dengan menukarkan penggunaan botol susu bayi polikarbonat kepada botol susu bayi yang bebas BPA mengikut kemampuan masing-masing. Terdapat pelbagai alternatif botol susu bayi di pasaran yang diperbuat daripada polypropylene (PP), polyethersulfone (PES), polyamides (PA), kaca dan lain-lain.haaa..itu sedikit sebanyak info yang aku dapat. aku tengok botol adam dan amin pun ada yang BPA ni...so kena amik tindakan ni. buang semua yang ada BPA...

tapi yang aku sedikit hairan la., eh sedikit ke??banyak sebenarnya. kenapa nak haramkan tahun depan? kenapa tak serta merta???
ada yang boleh jawab???


No comments:

Post a Comment